Правила поведінки здобувача освіти

1. Загальні правила поведінки

1.1. Правила поведінки здобувачів освіти у ліцеї базуються на законах України, постановах Міністерства освіти і науки України та органів місцевого самоврядування, Статуті ліцею, засадах взаємоповаги та гуманності.

1.2. Здобувачі освіти приходять до ліцею за 10 – 15 хвилин до початку занять, чисті і охайні. При вході у ліцей дотримуються правил ввічливості, знімають в гардеробі верхній одяг і прямують до місця проведення уроку.

1.3. Заборонено перебувати у класних приміщеннях у верхньому одязі.

1.4. Забороняється приносити до ліцею та на його територію з будь-якою метою і використовувати у будь-який спосіб зброю, вибухові або вогненебезпечні предмети і речовини; спиртні напої, наркотики, інші одурманюючі речовини та отрути, газові балончики тощо.

1.5. Забороняється вживання непристойних виразів і жестів.

1.6. Не дозволяється без дозволу педагогів йти з ліцею і з його території в урочний час. У разі пропуску занять ліцеїст повинен попередити про причини своєї відсутності і після повернення на заняття надати класному керівнику довідку від лікаря або записку від батьків (або особи, яка їх заміняє) про причину відсутності на заняттях. Пропускати заняття без поважних причин забороняється.

1.7. Здобувачі освіти приносять необхідне навчальне приладдя, окремі для кожного предмету зошити, підручники. Здобувачі освіти повинні дбайливо ставитися до підручників та зошитів.

1.8. Здобувачі освіти мають приходити до ліцею з підготованими домашніми завданнями з предметів згідно з розкладом уроків.

1.9. Здобувачі освіти мають бути ввічливими у спілкуванні з викладачами, працівниками ліцею а також з іншими здобувачами освіти.

1.10. Поза ліцеєм здобувачі освіти мають поводитися скрізь і всюди так, щоб не осоромити свою честь і гідність та не заплямувати добре ім’я ліцею.

1.11. Здобувачі освіти повинні дбайливо ставитися до ліцейного майна, майна гуртожитку і речей, що належать вчителям та іншим здобувачам освіти. Забороняється брати без дозволу чужі речі. У разі пошкодження майна ліцею або гуртожитку батьки здобувача освіти зобов’язані відшкодувати збитки.

1.12. Фізична конфронтація, залякування і знущання, булінг є неприпустимими формами поведінки.

2. Правила поведінки на заняттях

2.1. До початку уроку здобувач освіти повинен прибути до кабінету до першого дзвінка; після першого дзвінка з дозволу вчителя увійти до класу і підготуватися до уроку.

2.2. Заборонено запізнюватися на уроки без поважних причин.

2.3. У разі спізнення на урок постукати у двері кабінету, зайти, привітатися з вчителем, вибачитися за спізнення і попросити дозволу сісти на місце.

2.4. Забороняється виходити з класу без дозволу вчителя.

2.5. Якщо під час занять здобувачу освіти необхідно вийти з класу, то він повинен підняти руку і попросити дозвіл у вчителя.

2.6. Заборонено перебувати у класних приміщеннях у верхньому одязі.

2.7. При вході педагога в клас здобувачі освіти встають на знак вітання, сідають після того, як учитель відповість на вітання і дозволить сісти. Так само вітають будь-якого дорослого, що увійшов до класу під час занять.

2.8. Протягом уроку:

  • не можна шуміти, відволікатися самому і відволікати інших сторонніми розмовами, іграми та іншими, що не стосуються уроку, справами;
  • не можна підводитися без дозволу учителя;
  • не можна вживати їжу та напої, жувати жуйку;
  • забороняється користуватися мобільними телефонами та іншими гаджетами без необхідності для навчального процесу.

2.9. Урочний час повинен використовуватися ліцеїстами тільки для навчальних цілей.

2.10. Ліцеїсти зобов’язані знати і дотримуватися правил техніки безпеки як під час уроків, так і після їх закінчення.

2.11. Якщо ліцеїст хоче поставити запитання вчителю або відповісти на запитання вчителя, він піднімає руку.

2.12. Під час уроку ліцеїст має право ставити питання вчителеві, якщо не зрозумів матеріал під час пояснення.

2.13. Ліцеїст має право в коректній формі обстоювати свій погляд і свої переконання при обговоренні різних суперечливих і неоднозначних питань.

2.14. Дзвінок про закінчення уроку дається для вчителя. Тільки коли вчитель оголосить про закінчення заняття, ліцеїсти мають право покинути клас.

3. Поведінка на перервах, до початку та після закінчення занять

3.1. Час перерви – вільний особистий час кожного здобувача освіти, яким кожен може користуватися з огляду на власні потреби, проте це не має заважати оточуючим.

3.2. Під час перерви ліцеїсти зобов’язані:

  • навести чистоту та порядок на своєму робочому місці;
  • вийти з класу;
  • рухаючись коридорами, сходами, триматися правої сторони;
  • підкорятися вимогам працівників школи, черговим учням;
  • допомагати підготовляти клас на прохання вчителя до наступного уроку.

3.3. Під час перерви ліцеїсти можуть вільно переміщатися по ліцею, окрім тих місць, де їм заборонено знаходитися в цілях безпеки.

3.4. Під час перерв ліцеїстам забороняється:

  • бігати сходами, коридорами та в класних приміщеннях, кататися на поручнях сходів, поблизу вікон і в інших місцях, не пристосованих для ігор;
  • штовхати один одного, кидатися предметами і застосовувати фізичну силу для вирішення будь-якої проблеми, грати у м’яча у приміщеннях не пристосованих для цього;
  • сваритися між собою та зі сторонніми людьми, з’ясовувати стосунки за допомогою сили, битися;
  • вживати непристойні вирази і жести на адресу будь-яких осіб, знущатися, цькувати, шуміти, заважати відпочивати іншим;
  • палити в будівлі і на території ліцею.

3.5. Категорично заборонено самовільно відкривати вікна, сидіти на підвіконнях чи виглядати у відкриті вікна.

3.6. Після закінчення занять ліцеїст повинен забрати одяг з гардеробу, акуратно одягнутися і покинути ліцей, дотримуючись правил ввічливості.

3.7. На перервах здобувачі освіти можуть звернутися до класного керівника групи, чергового майстра, психолога або соціального педагога за допомогою, якщо проти них здійснюються протиправні дії.

4. Кінцеві положення

4.1. Здобувачі освіти не мають права пропускати заняття без поважних причин.

4.2.  Здобувачі освіти не мають права під час знаходження на території ліцею скоювати дії, небезпечні для власного життя і здоров’я та оточуючих.

4.3.  Здобувачі освіти не мають права знаходитися в приміщенні ліцею після закінчення навчальних занять, гуртків або позакласних заходів без дозволу працівників ліцею.

4.4. Паління, вживання алкогольних напоїв та нецензурних висловів на території ліцею категорично заборонено.

4.5. За порушення вищезазначених правил поведінки порушнику виноситься письмова догана із занесенням у особову справу.